zaterdag 13 september 2014

Uiltjes en een vlaggenlijn

Vandaag een post over het tweede kraamcadeau dat ik onlangs met een vriendin heb gemaakt. We hebben 2 uiltjes en een vlaggenlijn gemaakt. Hieronder even wat fotootjes met een korte uitleg.

Knisper uiltjes
  
Het idee voor deze uiltjes kwamen we tegen op pinterest, je kunt ze ook hier via de Etsy shop kopen. We vonden ze zo schattig, dat we besloten er zelf 2 te maken. Het is niet heel ingewikkeld, het principe is hetzelfde als het maken van labeldoekjes. Je kunt gewoon de werkbeschrijving voor de knisperdoekjes volgen, met het enige verschil dat je een andere vorm hebt.


Een paar extra tips:

- de ogen en snavel zijn van vilt en worden als eerste op de stof bevestigd
- het geeft een leuk effect om de stof van de vleugels precies andersom te leggen dan die voor het lijfje
- doe geen plastic folie in de vleugels



Het is met deze vorm wel een iets lastiger klusje om de stof (met folie) te draaien. Probeer de folie zoveel mogelijk heel te houden. Mocht het toch wat los laten bij de naad is dat niet direct heel erg. Zorg dat je het folie goed legt en naai een dubbele naad langs de rand van het uiltje, dit geeft een mooi afgewerkt effect en het zorgt er gelijk voor dat de folie weer vast zit.

Vlaggenlijn

De vlaggenlijn hebben we gemaakt van allemaal verschillende lapjes stof, dit kun je prima maken van restjes stof van andere projecten. Door allemaal verschillende patroontjes te gebruiken krijg je een vrolijk effect. Wat voor stofjes en combinaties je maakt hangt natuurlijk heel erg af van je eigen smaak en de gelegenheid.


Benodigdheden:
- (verschillende) lapjes stof 
- biasband

Stap 1
Knip voor elk vlaggetje 2 punten uit dezelfde stof.

Stap 2
Leg de stof met de goede kanten op elkaar en naai de punt vast. Laat hierbij de bovenkant van het vlaggetje open om de punt om te keren. Voor het omdraaien van de stof ik het handig om een hoekje uit de naad bij de punt te knippen.

Stap 3
Strijk de punten. Door het strijken maak je de naden plat en zien de vlaggen er netjes uit. Daarnaast werkt het ook gemakkelijker bij het bevestigen van de vlaggen aan het biasband.

Maak op deze manier het aantal vlaggetjes dat je nodig hebt voor je vlaggenlijn.

Stap 4
Leg de losse vlaggen tussen het biasband en speld ze vast. Naai met de naaimachine het band (en daarmee ook de vlaggen) vast.



Vlak voor we op kraamvisite gingen hebben we de naam van de kleine met vilten letters op de vlaggen bevestigd, hierdoor krijg je een heel persoonlijk cadeautje. Natuurlijk kun je dit ook voor een verjaardagsfeestje doen (met de naam van de jarige, of met een andere tekst).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten